Khamis, 23 Ogos 2018

Kenali Kos Barang Jual Cendol


Dalam ilmu perakaunan kos setiap barang terbahagi kepada tiga :

1. Kos bahan mentah - ais , kacang merah, sirap, jagung, susu.

2.Kos buruh (upah) - upah pekerja bagi menyediakan setiap mangkuk cendol

3.Kos overhead - bil air, elektrik, sewa kedai,
( Kos ini perlu dipuratakan supaya dapat dikira kos overhead bagi setiap unit)


Andaian, kos bahan mentah  cendol ialah RM1. kos upah buruh 0.20 sen, dan kos overhead 0.30 sen semangkuk,

maka kos pengeluaran semangkuk cendol ialah RM1.50. Pengusaha perlu memasukkan elemen keuntungan sebelum harga ditetapkan. Katakan pengusaha mengambil keuntungan 0.30 sen, harga semangkuk cendol akan menjadi RM1.80.

Sumber :www.bharian.com.my

Kenali 2 jenis kos perniagaan:
Kos Belian

Kos belian adalah kos langsung untuk menghasilkan atau mendapatkan produk anda.

Contohnya; kos pembungkusan dan kos bahan mentah.
Kos Overhead

Kos overhead adalah kos pengurusan (indirect cost) dalam menghasilkan sesebuah produk.

Antaranya; Kos pemasaran, gaji pekerja dan sebagainya.


Harga jual = Harga sesuatu barang yang dijual kepada pembeli
Harga kos = Harga barang yang diperoleh peniaga sebelum dijual
Untung = Harga jual lebih tinggi daripada harga kos
Rugi = Harga kos lebih tinggi daripada harga jual

Sedikit perkongsian ilmu perakauan kos. Semoga bermanfaat.






Tiada ulasan:

Catat Ulasan